Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak metin, esnek ve okşayıcı bir mimarida olmalı, tatlıca bir aromaya ve prezantabl yanmayı sağlamlayacak tarafıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pürus” (saf eksiksiz ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok faik miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en özen etmesi gerekilen şey hak bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hak bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız kâm yada tat maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. kamu muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime apiko tasarruf etmek içindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde içilen bir puro ülkü gönen değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine gereğince gayet müsait ve içilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken sair bir nefer bu gönen değerinin puroya günah edilen bir şayan bulunduğunu ve asla içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk gönen ayırtı beyninde gidip gelmeden cemi aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmaslahatimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen değerleri neyi değmaslahattirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve içimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça tütün artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna çağ ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en hayır şayan bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız özdek vasati 6 kamer içinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen ita üzerine oturmuş bu tip sıcaklıktan müstakil olmadığı için mukannen bir çağ içinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca lüks hararet değmaslahatimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen kıymeti kurmak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu şayan iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek ortamı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz faik gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in devamlı ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile alay malay yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en hayır yöntem olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Tün gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde faik gönen değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir gönen kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.